Golvläggning av stora eller små plankor?

Långa eller korta plankor – vilket format är bäst?

Till skillnad från mode kan du fritt välja plankformatet för ett parkettgolv. Det betyder att om du föredrar att lägga långa och breda plankor, även kallad XL-plankor, eller snarare smala (XS) -plankor, beror inte på din egen kroppsstorlek.

De flesta tillverkare erbjuder sina parkettgolv i många olika format. Men det är inte bara träslaget och utseendet som påverkar det totala utseendet på ditt nya golv, dimensionerna på de enskilda plankorna ändrar också helhetsintrycket. I den här artikeln kommer du att ta reda på vilket format som har vilken effekt.

Långa eller korta plankor – vilket format är bättre?

För att du ska kunna fatta ett bättre beslut är det viktigt att ta hänsyn till storleken på din lägenhet eller det rum där parketten ska installeras. Den genomsnittliga bostadstorleken per invånare i Sverige ökar stadigt och är för närvarande knappt 48 kvadratmeter per invånare. Statistiskt innebär detta att ett hushåll med två personer bor i en lägenhet på över 95 m². Massor av plats för en imponerande parkett!

Speciellt stora lägenheter och rymliga rum erbjuder XL lantliga golvskivor på rätt sätt att verkligen sticker ut. Långa, breda plankor ser härliga ut och ger ditt hem en nästan kunglig touch. Eftersom i gamla slott och herrgårdar, som en symbol för pengar och glamour, låg parkettgolv ofta från vägg till vägg. Det såg väldigt, väldigt elegant ut.

Du hittar extra breda plankor för stora områden från de flesta kända tillverkare. Dessa kännetecknas av en bredd på över 35 centimeter och en längd på över två meter. På så sätt kan du perfekta scenen på din lägenhet och din interiör.

Bra att veta: Breda plankor skapar en stämning av sofistikerad lugn

Hur lägger man XL-golv?

Du kan i allmänhet lägga stora och långa plankor flytande. Vänligen fråga våra golvexperter i enskilda fall vilken läggningsteknik som är vettigt. Vi lägger gärna ditt golv om det skulle vara aktuellt också, vi har mycket erfarenhet inom golvläggning och hjälper dig i Göteborgs-området mer än gärna.

Dessutom rekommenderar vi att inte bara beakta storleken på rummet utan också snittet. Eftersom det beror på snittet hur du bäst kan använda din parkett:

  • Om du lägger plankor parallellt med långa väggar får de ett rum att se ut längre.
  • Om du vill att rummet ska visas optiskt bredare lägger du plankorna över långsidan.

Dessutom är det viktigt att beakta förekomsten av ljus innan du lägger den. Beroende på hur dagsljuset lyser in i rummet, betonar det kornet eller snarare försummar det. För detaljerade frågor rekommenderar vi ett telefonsamtal med våra specialister och kvinnor.

Hur fungerar smala plankor?

Smalare parkettbrädor ser bra ut i mindre rum. Rak 3-strips eller 2-strips parkett är idealisk för mysiga levande storlekar. Se till att golvet inte ser för rastlöst ut. Konturerna av smala lantliga golvskivor ger en grundordning som betonas mer beroende på designen.

Vårt tips för mindre rum: lämna väggarna ljusa och göra golvet mörkare, ge ditt rum mer utrymme och få det att se mer rymligt ut. Golvlister i golvets färg förstärker denna effekt.

Slutsats

Huruvida du väljer breda eller smala plankor beror inte bara på din smak utan också på rummets storlek och form. Båda varianterna har sina för- och nackdelar. Om du har ytterligare frågor, kontakta våra kompetenta golvspecialister. Vi är experter på golvläggning i Göteborg.