Industriell parkett

Industriell parkett – fördelar och nackdelar

Industriell parkett, även känd som upprätt lamellparkett, anses vara ett billigt alternativ till mosaikparkett eftersom det är tillverkat av avfallsprodukter som är resultatet av produktion av mosaikparkett. Den industriella parketten är resistent, robust och tål mekaniskt slitage. På grund av dessa fördelaktiga egenskaper är industriparketten också populär i skolor, förskolor och restauranger.

Industriell parkett – de speciella fördelarna:

  • mångsidig
  • billig
  • robust och okänslig
  • hållbar eftersom den kan slipas flera gånger

Användningsområden för industriparkett: bostadsyta, tillverkningsrum, lager & verkstäder, kontor, hotell, restauranger, skolor, förskolor, torra källare

Egenskaper för industriparkett

Industriparkett är extremt slitstark och används därför ofta inom industrisektorn. Dess ursprung går tillbaka till industrialiseringstiden, då betonggolv ännu inte kunde gjutas, men ångmotorerna krävde en stabil grund. Den industriella parketten var det optimala alternativet. Industriell parkett består av massivt trä och ger varje rum en varm och naturlig look som endast massivt trä kan ge.

Ytan på industriparketten är rå, som fortfarande är obehandlad och kan därför utformas individuellt. Hur ytbehandlingen ska se ut är det bara personlig smak som avgör det. Oavsett om ljus fläck, mörk glasyr, olja, vax eller lack, kan efterbehandlingen anpassas efter dina egna önskemål och kan ta på sig exotiska former. Eftersom teoretiskt är till och med färgglada variationer som lila, grön eller blå.

Industriell parkett är solid och därför inte utrustad med ett separat slitlager. Detta innebär att plankorna kan renoveras eller slipas flera gånger. Små repor, sprickor, bucklor eller till och med hål tas bort mekaniskt och golvet återställs visuellt till sitt ursprungliga tillstånd. Endast 0,6 till 1,1 mm material tas bort per slipningscykel, varför golvet kan bearbetas om och om igen om slitaget sprids.

Industriell parkett läggs limmad över hela ytan, vilket skapar en stabil bindning i ytan. Dessutom krävs inget isolerings underlag.

De slumpmässigt arrangerade pinnarna skapar ett imponerande färgspel som garanterar ett livligt och uttrycksfullt läggningsmönster. Industriparkett har ingen struktur, vilket gör golvet lätt att rengöra eftersom smuts knappast fäster vid det.

Industriell parkett och dess nackdelar

Erfarenheten har visat att en industriell parkett inte har några verkliga nackdelar. Det bör emellertid noteras att läggningen av parketten är mer komplex än till exempel prefabricerad parkett och att industriparketten nu är villkorad för läggning med golvvärme i varmvatten. Parkettens tjocklek är avgörande här – den ska inte vara högre än 16 mm. Det rekommenderas att en professionell golvläggare lägger denna typen av golv. Vi har många kompetenta och erfarna golvläggare i Göteborg. Kontakta oss!