Parkett eller kakel i köket?

Det är – ingen tvekan. Men mellan plattor och vinylgolv finns också parkett som en intressant variant för köket. I denna bloggartikel hittar du vilka fördelar ett trägolv har i köket och vilka fördelar talar för brickan som golvbeläggning.

Fördelar med plattor i matlagningsområdet

Det är en av de populära golvklassikerna för basutrustning, särskilt i lägenheter: kakelgolvet i köket. Alternativet är mestadels laminat eller vinylgolv. Men dessa tål sällan de tunga lasterna länge och väl.

Kakel betraktas som genier för konstant användning. De är också en mycket praktisk och lättvårdad golvbeläggning. Vatten, smuts och till och med fettstänk kan inte skada ett klinkergolv. En torka – eller två eller tre – och golvet ser ut som nytt. Du behöver inga specialstädare här. Du får åtkomst till nästan hela utbudet av rengöringsmedel i apoteket. Kakelplattor är okänsliga för vatten och är heller inte motbjudande om lite fukt kvarstår. I samband med golvvärme kan detta hårda och annars ganska kalla golv vara behagligt varmt. Det finns ett stort antal olika dekorer. En design passar också din personliga stil.

Fördelar med plattor – en översikt

 • Är inte känsliga för vatten.
 • Kan rengöras med många, ännu skarpare rengöringsmedel.
 • Kräver inte efterbehandling för att ha en permanent skyddad yta.
 • Finns i många dekorer.
 • Men allt har två sidor i livet, inklusive ett kakel.

Nackdelar med ett kaklat golv

Ett golv med plattor är alltid ett kallt golv. En möjlig golvvärme höjer temperaturen, men det finns ingen permanent trevlig eller ens gemensam vänlig körkänsla.

Rummets atmosfär bestäms till stor del av denna golvbeläggning. Det ser svalare ut än ett naturligt trägolv.

Eftersom ett stengolv har en mycket hård yta kan det hända att porslin spricker när det glider ur din hand. Detta kan till och med göra att ett kakel spricker.

Det är inte möjligt att reparera om det går sönder och fula hörn. Hela eller större delen av klinkergolvet måste alltid renoveras.

Parkett i köket – är det till och med möjligt?

Vårt par, som letade efter golvbeläggning för det nya köket, blev mycket förvånade när vår golvsexpert föreslog ett parkettgolv: ”Parkett i köket – är det möjligt? Och i så fall är det inte särskilt underhållsintensivt? ”Visst kan du med trägolv inte ligga på din lata hud omedelbart efter att ha ätit. Fettstänk och vattenfläckar ska avlägsnas omedelbart. Å andra sidan finns det några goda skäl för ett trägolv i köket.

Fördelar med parkettgolv i köket

Trä är ett mycket naturligt material som ser livligt ut och utstrålar värme. Detta påverkar rummets atmosfär positivt. Ditt moderna kök ser inte bara funktionellt ut, utan välkomnar dig också till matlagning. Den här egenskapen är av särskilt intresse för större levande kök. Inte bara rätter tillagas här. Sådana arkitektoniska lösningar kombinerar (funktionell) matlagning med omfattande njutning i matsalen eller vardagsrummet.

En oljad parkett bidrar också till ett hälsosamt inomhusklimat. Parkett imponerar också med sin tilltalande känsla. Du kommer att märka detta särskilt när du går barfota på detta golv. Det ser trevligt ut.

Eftersom trä är ett hårt material, men mer elastiskt än kakel, behöver inte hala plattor eller koppar brytas. Resultatet skulle bli annorlunda med klinkergolv. Ett parkettgolv skulle förmodligen få en buckla eller en repa i en sådan inverkan. Men en riktig parkett lever av det faktum att den dokumenterar så små missöden och förenar dem till berättelser som livet för med sig.

Om ditt golv visar för mycket slitage en dag kan du enkelt förnya det genom att få det slipat. Regelbunden rengöring är inte mer komplex med en tät parkett än med ett golv med plattor. Alla som investerar i ett parkettgolv kommer att uppgradera sitt hus eller lägenhet.

En översikt över fördelarna med en parkett

 • Parkett skapar en mycket tilltalande atmosfär
 • Ser varm ut på fötterna
 • Är mer elastisk än kakel och därför mer skonsam mot lederna
 • Är lätt att rengöra med en tät yta
 • Är lätt att renovera, bara oljad parkett
 • Har ett mervärde på ditt hus
 • När du väljer din parkett, var uppmärksam på följande:

Välj ett hårt trä som ek. Detta motstår de dagliga påfrestningarna bättre.

Föredrar du mer rustika dekorer? Tack vare levande ytor syns inte eventuella små repor eller bucklor direkt.

Låt parketten limmas av en specialist. Detta förhindrar att fukt tränger in i träet.

Möjliga nackdelar

Trä är en naturlig råvara och fungerar. Det betyder att han rör sig. Den absorberar inte bara fukt från luften, utan också vätskor som ”står” längre. Trä kan svälla och skada tätningen. Då förstörs jorden permanent.

Du bör också omedelbart ta bort andra föroreningar som fettstänk och andra fläckar. Annars visas också mörka fläckar här.

Trots en ekparkett får ett trägolv en repa snabbare än vad som är fallet med Plattor. Att reparera parkett är enklare än klinkergolv, men du behöver ibland experthjälp.

Slutsats – parkett i köket

Ett nytt köksgolv behöver inte alltid bestå av plattor. Med parkett finns det ett bra och mycket attraktivt alternativ till laminat och PVC-golv. Om du har ytterligare frågor om ditt nya golv i köket, vänligen kontakta våra behöriga golvexperter. Vi hjälper dig från början till slut och våra erfarna golvläggare kommer att göra stordåd i ditt kök. Kontakta oss i Göteborg.