Vilken planka är rätt för mig?

Landshusplankor är efterfrågade i parkettområdet. Valet av dessa parkettgolv är därför enormt. Men ett stort erbjudande är inte bara en välsignelse. Det gör det också svårt att fatta ett beslut. Vi kan inte göra detta val åt dig. Men med den här artikeln vill vi stödja dig för att få rätt resultat. Därför har vi idag att göra med frågan ”Vilket golv passar mig?”.

Vad kan vara speciellt för golv på landsbygden?

Hus på brukar särskilt kännetecknas av sina långa plankor. De kan vara upp till 2300 mm långa och upp till 270 mm breda. Naturligtvis finns det också plankor i kortare versioner. Men det är just dessa långa dimensioner som gör denna parkett idealisk för mycket stora rum.

Tänk på den längd som bäst passar ditt utrymme.

Golvets färg bestämmer atmosfären

Längden är ett viktigt urvalskriterium för ditt parkettgolv. Frågan om färg är en annan. Eftersom detta avgör grundens atmosfär i rummet. Tänk därför mycket noggrant i förväg om du vill arrangera dina möbler mer eller föredrar golvet.

Till exempel ger ett ljusbrunt golv rummet mer naturlighet. Ett vitt golv står för tydliga strukturer och påminner om skandinavisk levande stil. En mörk parkett, å andra sidan, harmoniserar mycket bra med ljusa möbler. Vi är experter inom golvläggning och lägger gärna ditt golv åt dig i Göteborg. Det är inte bra med en halvdan golvläggning, golvet ska ligga i många år och är väldigt viktigt på sina ställen att hålla tätt. Det finns inte rum för ett dåligt arbete.

Vårt tips: titta på ditt rum. Är det ljust eller snarare mörkt? När lyser solen där inne? Vilka möbler vill du lägga i det här rummet? Och hur mycket används denna golvplatta?

Vilken yta ska din parkett ha?

Samtidigt är det viktigt att uppmärksamma toppskiktet. Föredrar du rustik och naturlig eller ljus och ljus? Förutom färgen är efterbehandlingen av trä ett mycket viktigt kriterium. Urvalet här har ökat avsevärt de senaste åren.

Så fråga dig själv om:
  • Du gillar en borstad planka. Denna finjustering skapar en behaglig naturlig känsla (medan du kör).
  • Du föredrar mörkrökt parkett, som senare var mattlackad. Med en sådan effekt drar du skickligt dina besökares ögon mot golvet.
  • Du gillar ett golv med knop som ser livligt och naturligt ut.
  • Du föredrar en elegant yta i lätt, påträngande ek, helst lackerad för enkelt underhåll.

Som ni ser finns det många möjligheter här. Beställ gratis upp till tre prover av dina favoriter så att du kan göra ett lämpligt intryck i god tid.

Vilket trä ska din parkett vara gjord av?

Ek är svenskarnas favoritträdslag. Eftersom ek kombinerar utmärkta egenskaper: Den är vacker att titta på, hård, mångsidig, lätt att arbeta med och har en lång livslängd.

Det finns däremot andra träslag som också passar otroligt bra som parkettgolv. Dessa olika träslag ger olika fördelar.

Lönn är ett mycket ljust trä.

Valnöt är ett ganska sällsynt trä och därför ädelt. Det understryker en exklusiv livsstil.

Bambu betraktas som ett mycket hållbart golv eftersom det växer ut om och om igen. På grund av sitt speciella spannmål är det visuellt mycket imponerande.

Vilket skydd behöver en planka?

Parkett finns med ett lackerat ytbehandling och med en oljad. Båda har sina fördelar:

En lackerad parkett kan knappast hanteras på samma sätt som ett kakel. Du kan dammsuga den och torka av den snabbt med en fuktig trasa. Observera att du endast använder lämpliga rengöringsmedel för trägolvet. Lackade golv rekommenderas särskilt för ofta använda områden, till exempel i ett hushåll med djur eller små barn. Det lackerade toppskiktet gör också rengöringen mycket enklare.

Fördel: Du känner inte plankens naturliga korn såväl som med ett oljat golv på grund av lacken.

Oljade landhusplankor har fördelen att de bättre kan absorbera fukt från luften och släppa den igen när det är nödvändigt. Ett oljat parkettgolv bidrar därför avsevärt till ett hälsosamt inomhusklimat.

Nackdel: Här måste du investera mer tid i vård. Du kan också dammsuga eller svepa golvet och torka av det med en fuktig trasa. Efter ett visst tidsintervall behöver han ett intensivt utvecklingsläkemedel.

Andra specialegenskaper för detta golv

Slutligen vill vi påpeka en grundläggande beslutsfaktor: Vill du lägga dina plankor på ett golvvärmesystem med varmt vatten? Och vill du lägga dem flytande? De två arbetar inte tillsammans. Golvvärme kräver permanent kontakt med virket. Sofistikerade klicksystem möjliggör i sin tur för ambitiösa lekmän att lägga dem snabbt.

Oavsett vilken planka du väljer. Det är viktigt att din nya parkett matchar din vardag. Våra erfarna golvsexperter står vid din sida för ytterligare frågor och information och när du väl har valt vad du vill ha så lägger vi det åt dig och ser till att du får ett resultat i världsklass.